Wednesday, April 28, 2010

 85px-Brasao_Estado_Ceara_Brasil.svg
I forrige runde var det storbyferie. Denne uken skal vi på en helt annen reise.
250px-Brazil_State_Ceara.svg    
Vi skal til Brasil og delstaten Ceara og Cumbuco. Strandferie denne uken;)
Cucumba - typical vessel
Her en Jangada, typisk fiskefartøy i distriktet. Klikk på bildet så ser du bedre. Denne her tok med turistene ut på tur.


Cumbuco er en liten landsby nordøst i Brasil, ca 30-45 minutters kjøring fra Brasils 5. største by. Lett å huske: Fortaleza er den 5. største byen i verdens 5. største land både i utstrekning og folketall.
Fortaleza kan vi komme tilbake til, om det er stemning for det.  Da  kan jeg også fortelle hva du skal handle i denne delstaten. Og du kan få se hvordan de heiser seil på en Jangada. Og hvordan bystrendene ser ut 1. nyttårsdag. Si i fra hvis du ønsker det;)
Vi tok en dagstur fra storbyen ut til Cumbuco. En herlig liten idyll, der det er mange aktiviter under en strålende sol.
Cucumba - fun on the Lake Cucumba - relaxing at the lakefront
Cucumba - waiting for lunch Cucumba - going for a chicken
Første stopp var ved en liten innsjø. Her er det populært å leie vannscooter eller reise på slangebåten. Og det er behagelig og sitte i ro og fred under trærne og ha en lunsj. Maten ble servert ganske så fersk, men det tok litt tid å få den kortreiste maten servert.
Så dro vi noen minutter og vips var vi stranden. I Ceara (delstaten) er det ca 573 km med sandstrand.

Herlig hvit, men husk å ha på strandsko. Vi er nesten ved ekvator.
Faktisk bare 3 grader syd for. Og sanden kan bli farlig varm. Om du ikke vandrer der bølgene slår innover sanden. Temperaturen ligger på 28-35 C året rundt. Men en sval bris fra havet gjør det meget behagelig i det tørre klimaet.
Til tross for at dette ligger syd for ekvator er det om sommeren
- det er det dog hele året, sett med nordiske øyne, – slik at  solen er i syd i jule- og nyttårshelgen. Vær oppmerksom på at i denne delstaten har de ikke sommertid, hvilket de har lengre syd i Brasil.
Brazil - Cucumbo - Ceara - Buggy Paradise 615142173cbd212b710e7919f86c8068
Brazil - waiting for the Beach Buggy - Ceara (Cucumbo)   Papa on Buggy
Vi tok en tur med buggy opp i de enorme sandynene ovenfor landsbyen. Atlanterhavet i bakgrunnen øverst til venstre. Nederst til høyre sitter vikingen og venter på tur til å kjøre utfor bratthenget. Kom ikke her å snakk om berg-og-dalbaner. Dette var virkelighet.
Brazil - boardhill - Ceara Brazil - Ceara - Sandboard hill - Top
Brazil - Ceara - Sandboard Hill - Bratt sand mote Brazil - Ceara - Sandboard Hill - down to the Pond
Brazil - Ceara - Beach Buggies Brazil - down the Sandboard hill
Her kan du leie sandbrett og fare utfor og ned i innsjøen. Man trenger ikke snø og kulde for å stå på brett. Vi fikk faktisk hvit jul , brettkjøring og herlig bad i løpet av sekunder. 
Litt leske trengte vi jo i varmen også. Og det var faktisk godt med noen minutter i skyggen. Hui hvor det går…
Buggyen kjørte i vill fart gjennom sandynene og utfor det bratteste bakker var vi høyt i luften. Men, du verden, så skjønt i solen.
Det er meget populært med slike turer, så det er bare å stille seg i kø. Eller som vi, bestilte en dagstur gjennom et byrå i Fortaleza (Det er mange av dem langs byens hovedgate langs stranden).
Cucumba  - waiting for drinks Brazil - North of Fortaleza - Anna
Cucumba . beachwalking Cucumba  beach
Cucumba - Anna walking the beach Cucumba - beach horses
Anna Walking along the Beach Poolgym
Etterpå bar det tilbake til stranden og lesk og en herlig tur i den myke sanden.  Frem og tilbake.  Det var popuært også med rideturer langs strendene. (Normalt er det også mange Kitere her, men ikke denne dagen) Og så kan man jo avslutte med en skikkelig trim i bassenget.  Med instruktør og det hele.
FAKTA
Hva koster det å bo?
Vi hadde først en leilighet på 99 kvm i et større privat anlegg utenfor byen. Her var adgang rett til stranden, flere svømmebasseng, tennisbaner, gangveier og rengjøringsfolk og vakter. Mange aktiviteter og bra restaurant med bar. Vi hadde flere soverom, bad, fullt utstyrt kjøkken, stue, stor terasse. Alle gulv marmorbelagt: Kr. 200,- pr. døgn. På nabotmten finner du Sør-Amerikas største badeland.
Siden flyttet vi inn til et leilighetshotell i byen på 75 kvm. Fullt utstyrt kjøkken. Takterrasse med pool. Frokosten  inkludert i prisen på kr. 200 pr. døgn. 

Hva med mat og restauranter?
Nydelig mat. Både sjømat, vegetarisk og det møreste kjøtt. På restaurant spiste vi tre retter inkl drikke for prisen av en forrett i Norge. Et fenomen vi ikke er vant med, er at mange restauranter tilbyr selvbetjening der man betaler kg pris. Gå der det er flesst brasilianere. Det er så billig at du nesten ikke tror det.
Vi kjøpte også mye selv, siden vi hadde velutstyrte kjøkken. Meget høy kvalitet på ferskvarene og lave priser.
Hvordan komme dit?
Enkleste måten å komme seg til denne delen av Brasil, er via Lisboa.
Det er 7 timers flytur over Atlanteren til Fortaleza. (Vi reiste Göteborg – London – Sao Paulo – Rio de Janeiro – San Salvador – Natal – Fortaleza. Hjemturen Fortaleza – Recife – Rio de Janeiro – Frankfurt - Göteborg).
Vi bestilte reisen gjennom Dreamtravel. Som også ordner med leiligheter, hotell, rundreiser etc i Brasil.
Vi var der 20 dager i forbindelse med jul og nyttår 2002-2003.
Alle bildene er scannet fra papir.


Epilog.
Også denne gang med flyforviklinger - på hjemreisen. Vi var et reisefølge på drøyt 20 nordmenn som skulle til
Göteborg, via Frankfurt. Men, der stoppet alt opp. Alle avganger kansellert pga en gal fyr i et mikrofly som truet med det ene og det andre. Da flyplassen åpnet igjen, var det fullt kaos. Dog kom vi to oss til Göteborg som de eneste. Der sto en buss og ventet på oss, og vi ble kjørt hjem til døren. Av innehaveren av Dreamtravel. Topp service.
Flere glade ABCere her

NB. Har du husket å sjekke hvordan du kan treffe bloggere, face to face, i august?
Så gjør det da. Bare å klikke her.

Wednesday, April 21, 2010

Hei igjen, 
  B A Skyline
denne uken tar vi en tur til Buenos Aires. Argentinas majestetiske hovedstad, grunnlagt 1536; i byen og nærmeste omegn bor omkring 13 millioner. (Bare Sao Paulo området i Brasil har flere innbyggere i Sør-Amerika).

Langt innlegg denne gangen, men det er jo langt unna da;) Så benytt sjansen. Du har jo en hel uke på deg til vi reiser til C………….. ; du kan jo bare kommentere veldig enkelt og lese når du er i humør og har tid.

-   Det sies at ingen by er mer europeisk enn nettopp tangoens hjemby. Det kan du jo vurdere selv etter å tatt en titt på bildene under.
- Men først, hva hadde vi i Buenos Aires å gjøre?
Svar:
Vi feiret sølvbryllup (Argentina betyr jo sølv) 3. desember 2007.
Buenos from air

Lang reise sier du? Hva med biltur i Europa? Eller i Norge? Reis om ettermiddagen og du er der neste morgen om luften er askefri;)
Kostbart? Jo, mer enn en vanlig “sydentur”, men dette er “syden”. Men, når du først er der får du et problem: Pengene. De forsvinner slett ikke. Hva med suite for 3 med flere soverom, bad og stue, frokost med Cava inkludert midt i sentrum (stille gate) for kr 500.

Bookingfeil

Ja, det begynte med det. Lufthansa hadde “glemt” overgang fra sommer til vintertid og blandet med USAs overgang til egne datoer for sommer/vintertid ble det kaotisk siden vi hadde bestilt i meget god tid. Vi skulle tatt flyet en ettermiddag. Men da vi ankom Gardermoen, fikk vi vite at vi skulle tatt et fly før 7 om morgenen.
Så der sto vi da, på sølvbryllupsreise, uten å kunne komme frem.
Samtidig hadde vi avtale med datter som kom ned fra Miami og vår Argentiske reisebyrå-representant for å hente billetter etc for flere lokale reiser der nede. Han møtte oss personlig søndag kveld;)
Men, kjære leser, du har sikkert observert vi har reist tidligere.
reise til B A são 1 Reise til B A São P
reise til São - ut av flyplassbuss reise ti B A snart take off fra S P
Så etter mye om og men, Oslo – Frankfurt – Buenos Aires ble ikke noe av. I stedet måtte Lufthansa fikse Oslo – Frankfurt – São Paulo – Buenos Aires. Jeg måtte selv fortelle alternativet. Vi kom frem kun 1 time etter planlagt tid.

Billig eller kostbart?

Vi kjøpte ny koffert, handlet klær og julepresanger: Reisen gikk i overskudd i forhold til tilsvarende innkjøp i Norge; flybillettene  og hotell etc inkl.

Jeg har delt opp bildene i bolker med ulike temaer, slik at du fort kan finne frem til hva du vil se fra Buenos Aires.

Først : Bydelen la Boca

Opprinnelig havneorådet og strøk for fattige havnearbeidere. Tradisjonen med de fargerike husene skriver seg fra den gang bryggesjauerne fikk med seg rester av skipsmaling som de smørte på sine stusselige hus. Fordi det var kun rester i malingspannene ble det til at husene fikk mange farger.  Og La Boca ble en fargeklatt.
 Boca - silent Welcome from the Balcony Boca - Face with Glasses - statue
Buenos - Tango Boca - life relieff of man and woman
Buenos Aires Boca klesvask Buenos Aires - Boca - bakgård
Øverst fra venstre: Fargerike hus med skulpurer av ymse slag. Noen vil kanskje dra kjensel på figuren opp til høyre: Maradonna. Han er fra distriktet og spilte for Boca juniors. Bydelen er i dag regnet som bydelen for kunstnere, og kunst finnes overalt. Og tangoen lever. Du kan selv få deg en leksjon. Nederst klesvask og et smugkikk inn i en bakgård, der det finnes et utall artige butikker.

Så tar vi oss en tur til den Botaniske hage.

Buenos Aires Subte  
Dit kommer du enkelt med Subte. Har du kjørt Metro i Paris, kjenner du deg igjen. Hurtig og sjarmernde rimelig. Her er Anna og Ingelin, som kom ned fra Miami Beach, der hun jobbet den på den tiden. Txi er også svært rimelig.
Botanical Garden - B Day playing Botanical Garden - Fountain closer
Botanical Garden - our appartement Botanical Garden - Pond with Classical Statue
Botanical Garden - sculpture - young and old Botanical Garden - sculpture young couple
Cats - Botanical Garden - Guardians Buenos - Ingelin and Anna i botanisk hage
Øvserst fra venstre: I Buenos Aires kan du leie profesjonelle underholdere til barnas fødselsdagsselskaper. En tur i Botanisk hage med lek, eventyr, ballonger og bevertning er tydeligvis populært. Hagen er krydret med vakre skulpturer, men som du ser i rekke to fra venstre, også moderne installasjoner. (Vi bodde ikke der!, tro det eller ei) Og katter, haha, det er mange katter i parken. De skal ikke mates. De har spesialservice. Nederst Ingelin og Anna nok en gang.

Biff og annen spise

Argentina og Buenos Aires er også kjent for sine kjempestore Biffer. Men de spiser da annet også. Så bli med på en spiserunde.
Buenos - first lunch Buenos Aires - fiskemiddag
Buenos Aires - forrett Buenos Aires - kjøttspiseri
Buenos Aires - halv porsjon biff Buenos Aires - mør biff
Food - Baccalao Noruegesa Buenos Aires Half a Steak
Øverst fra venstre: Lunsj med skinke av kalkun og kylling. Deretter helstek fisk i nydelig saus. Forrett med fisk og Oliven – nydelig. Her er biffens tempel. Jeg bestilte 1/2 porsjon. Se så mør. Men, tro det eller ei, på fiskerestaurantene er norsk baccalao en virkelig delikatesse – må være norsk. Nederst til høyre: Tilbehøret til biffen. Gjett om vi ble mette. Godt råd: Bestil en halv til 3. Mer enn nok.

Byvandring i sentrum

Buenos Aires er en stor by. En verdensmetropol. Så hvordan ser det egentlig ut der? Her noen korte glimt. Mer her om du tar deg tid

Buenos 9 juli avenyen om natten Buenos Aires - 9 juligaten dagtid
Buenos Aires - plaza del congreso Buenos Aires - 9 juligaten med fontene
Buenos - pedestrian street 1 Buenos - architecture contrasts
Buenos Aires - Casa Rosa eller Rosada Presidentpalasset   Buenos Aires - detalj fra Casa Rosa
Øverst fra venstre: 9. juli avenyen. Regnet av mange som verdens bredeste. Bred som Spikersuppa i Oslo på langs. Bilde nr 3 angir seg selv og på 4 har du allerede vært. Nr 5 er fra en av de mange gågatene i julestria. Nr. 6: Er vi i Europa? De to nederste er fra Casa Rosa eller Rosada som den også heter. Her bor presidenten. Og her kan du lese historien om bygningen en dag du har tid.

Litt mer Byvandring,

før finalen, så heng med. Husk, en lang reise som du ikke foretar hver dag.

Buenos Aires - et flott tre Buenos Aires - Fiesta Naciinal de la Flor
Buenos Arires - Soho   Casa de Te
Buenos Aires - klokkeringere Buenos Aires - Midt i byen

Øverst til venstre bare ett av imponerende trær. Og så er du invitert til hagefestivalen. Legg merke til blomstene. Vi kjenner alle sammen fra vår nordiske forsommer. Det tredje bilde er fra Soho i bydelen Palermo. Helt middelhavsk  landsbystemning. I neste bildebolk kommer vi tilbake dit. Nederst til venstre ser du klokkerne på Parliamentsplassen – der de står på taket. Og Ingelin og Anna forlangte en pause i vår byvandring. Så deilig å sitte slik i desember;)

Butikk – shopping in Buenos Aires

Buenos - x-mas pudding Buenos Aires - shopping sko i Soho
Buenos Shopping i Soho Buenos Aires Shopping butikk
B A Shopping Zara B A shoping shoes
Øverst fra venstre: Vi var der i desember  og hva annet enn? Joda noe så engelsk som Plumudding. Så er jo Argetina kjent, av noen for kvalietssko. Ikke riktig fasong for norske føtter, men vakkert  utstilt.  Bilde #3: Anna fikk kjøpt seg en kjole som satt som påsmørt solkrem til en pris du ville dåne av lykke. Nok er diskret boutique, der jeg ikke fikk lov å ta bilder fra. Haha, joda, Zara kom ti Buenos Aires lenge før til Norge. Siste bilde: Spør Anna om sko: Her er svaret.

Baba goes shoping as well

Vel jeg fikk jo handlet noen klær jeg også. Er det pga av at  “jentene” hadde handlet ferdig og jeg sto der med tom koffert? Vi får se:
Anna sa her må du handle  
Ser dette ut som en butikk for Poor or Wealthy Hombres;)) Billig for oss var det i hvert fall. Og nå snakker vi om kvalitet må vite.
Rød koffert
Så ble da også mine røde koffert fyllt opp til slutt. Og baggen til høyre, den kjøpte vi for å få med oss kvalitetsklær og julepresanger.

Buenos Aires, farvell for denne gang.

rett i taxien til flyplassen - den sjåfør var meget blid  Siste kveld i B A  Buenos Aires - Ramos - Reisebyrået Ha det bra - hilsen fra Buenos Aires
Buenos Aires - like for landing lokale flyplass Bompenger - her også
Øverst til venstre:
En meget hyggelig taxi-sjåfør  kjørte oss ut til EZE (flyplasskoden). Og så øverst til høyre er vår lokale reisebyrårepresentant, Ramiro. Makan til service finnes i det minste ikke i Europa eller Nord-Amerika. Han stilte opp med alt vi trengte en søndag kveld. To neste bilder er fra siste kvelden I Buenos Aires for denne gang. Så et glimt av sentrum fra luften. Og det siste: BOMPENGER. Der også;)
basta bom - slutt
Håper mine lesere har vært litt tålmådige på denne lange reisen. Det er vel ikke hver dag du har anledning til å besøke Buenos Aires. 
Til info:
Litt forbausende å lese hva norsk Wikipedia skriver om Buenos Aires: Få parker. Vi så grønt overalt. Norsk Wiki er er faktisk dårlig.
Danske Wiki er ikke helt oppdatert; hva så med den svenske? Eller her på spansk. Store forskjeller i informasjon.

Her har du anleding til å se noen smartere ABC3 – B innlegg.

Hei igjen, takk for din tålmodiget:
Jeg har tatt deg med ut på en reise,
OsloBG2010_Logo_112-125 
husk å treffe blogvenner fra hele verden du også